5 vanlige feil

Skrevet av: Christian Jensen - 01.06.2025
5 feilTips og triks

Nå og da surfer jeg på nettet på jakt etter inspirasjon, og uansett hvor jeg leter, finner jeg bilder som ville vært veldig pene om det ikke var for et par ganske åpenbare feil. Jeg gjør mange av dem selv og oftest ser jeg dem under etterbehandling og kanskje klarer jeg å bli kvitt problemet. Så la meg grave i detaljene og fortelle deg de vanligste feilene som blir gjort.

Ufullstendige sentrale objekter

Dette er en av de feilene jeg gjorde ofte, men nå er jeg mer klar over det. Jeg ser ofte bilder med kuttede fjelltopper, halve bygninger, armer eller føtter som kommer inn i rammen fra kantene eller grener som kommer inn i rammen midt i luften. Denne feilen kan brukes med vilje som en illusjon, men du bør virkelig være oppmerksom på kantene dine og gi gjenstander nok plass.

Trær i kantene

Ikke-horisontal horisont

Å ikke vatre opp bildet er en av feilene som virkelig ødelegger et bilde. Det er også en av de tilsiktede feilene som kan fremheve objekter som ellers er blandet inn i bildet. Det er en av reglene du virkelig bør være klar over før du bryter den.

Det er lettest å se på bilder der horisonten er tilstede. Å se en vakker solnedgang der havet ikke er horisontalt er forferdelig. Å rette et tre som ikke er rett og deretter gjøre andre elementer skjeve kan være like ille.

Skjev horisont

Så mitt forslag er at du tar hensyn til kameraets interne nivelleringsverktøy eller bruker stativets boblevater. Når du vet hvordan du skal nivellere bildene dine, vil du også se at du kan fremheve objekter ved å bryte denne regelen. En ganske bratt bakke kan bli enda brattere hvis du bare vipper kameraet litt.

Ute av fokus bilde

Et ufokusert bilde er en av de feilene du ikke kan helbrede fullt ut i etterbehandling. Så det er avgjørende å være oppmerksom på fokus og hvor kameraet setter fokus. En av hovedkameraparametrene er blenderåpningen. Blenderåpningstallet, ofte presentert som et f-tall, vil fortelle deg hvilket område i bildet som ville være skarpt.

Vanlige gjenstander som ender opp med å ikke være skarpe er gjenstander i forgrunnen som blomster, gress og siv. En fargerik blomst ute av fokus vil trekke mye oppmerksomhet i feil retning i bildet ditt. I portretter skal øynene alltid være i fokus. For stor blenderåpning (lite f-tall) vil gjøre portrettenes nese ute av fokus. Hvis du velger en annen modus enn auto på kameraet, kommer muligheten for å velge fokuspunkter manuelt. Det anbefales å velge fokuspunktet der du vil at bildet skal være skarpest.

Fokus og kamerateknologi er to emner som du finner mye informasjon om. Det er en håndfull tilnærminger til hvordan du skal få bilder akseptabelt skarpe. Mitt råd er å kjenne kameraet ditt og vite hva du vil ha i fokus når du komponerer bildet. Når du får et ufokusert bilde, analyser hva som skjedde og prøv å rette opp feilen neste gang du fotograferer.

Overdrivelse i etterbehandling

Da de digitale kameraene ble vanlige, ble den, nesten magiske, kunsten med etterbehandling også mer tilgjengelig. Selv smarttelefonen din har verktøy for etterbehandling. Forbedring av enkelte elementer i bildene dine gjør dem enda bedre. Det kan være en farge som bør mettes litt, eller kanskje bildet vil se bedre ut når det er litt skarpere.

Noen har en tendens til ta helt av her. Overmetning og bilder med masse kontrast vil aldri se virkelig ut. Når du skyver disse etterbehandlingsgliderne litt over kanten, vil uønskede effekter som glorier dukke opp.

Så lær å postbehandle bildene dine og be om andre meninger.

Overprosessert bilde

Bildet ovenfor kan se OK ut første gang du ser det, men ta en titt på detaljene. Den lille fossen til høyre har en gul glød. Mosen til venstre for hovedfossen har en merkelig dråpeeffekt på dem. Dette er et typisk tegn på overdrivelse etter prosessen.

Signaturgalskap

Og så er mesterverket ditt ferdig. Selvfølgelig vil du gjerne beholde det for deg selv, men likevel presentere det for verden. Det eneste folk flest gjør er å legge til en signatur til bildet. Og å plassere en signatur kan faktisk gi et profesjonelt sluttresultat.

Men å legge til en massiv signatur eller til og med vannmerke hele bildet med signaturen din vil ikke gi det profesjonelle resultatet du leter etter. Det vil trekke for mye oppmerksomhet og distrahere betrakteren. Å legge til objekter som et kamera eller elementer som ikke utelukkende presenterer deg for den du er, vil heller ikke fungere.

Den signaturen er ALT for stor

Lag deg en unik og enkel signatur og legg denne til alle bildene dine. Størrelsen bør ikke være mer enn 10 % av bredden og høyden på bildet. Hvis du er redd for at andre kan bruke bildet ditt, så skaler det ned før du laster det opp til nettet. Lengste kant på 1024 piksler vil være akseptabelt for presentasjon på skjermen, men nesten ubrukelig for utskrift.

Selvfølgelig kan du ha gjort ett eller flere av de ovennevnte med vilje, men du bør virkelig kjenne reglene før du bryter dem.

Lykke til med fotograferingen 🙂