Sikkerhetskopi på tur

Om du skal på ferie, til hytta, på fjellet eller kanskje en ekspedisjon av litt større dimensjoner, kan det være greit å ta vare på de bildene man har tatt. Jeg har vært opptatt av å ta vare på bildene mine helt fra mitt første digitale kamera. Den gang var det på ingen måte enkelt, men nå i dag har telefonene blitt så bra at til og med de kan fungere som løsning for sikkerhetskopiering.

Jeg har flere kameraer jeg har med meg på tur. Et Canon 5D Mark III, Sony DSC-RX100 II og GoPro Hero 4. Dagens speilreflekser har begynt å få trådløsstøtte, men det var først og fremst her jeg var på jakt etter måter å få tatt sikkerhetskopier på. Sonyen og GoProen har trådløsoverføring og eget program til telefoner og nettbrett for å overføre bilder og film, mens Canonkameraet er avhengig av USB-tilkobling. Denne metoden bør fungere på andre kameraer også.

I flere år har jeg benyttet iPhone, men jeg har funnet en løsning for dere som sverger til Android også. Når det gjelder Windows-telefoner har jeg dessverre ingen løsning enda.

iOS

Til iPhone (og eventuelt iPad) trenger du en adapter. Det er verdt å merke seg at telefoner som kjører en eldre iOS-versjon ikke støtter denne kameratilkoblingen. Så har du en telefon som ikke kjører iOS 9 eller nyere så vil det ikke fungere. Adapteren vil uansett fungere sammen med iPad. Har du en iPad eller iPhone uten lightningkontakten, så vil dette heller ikke fungere. Det fantes et Camera Connection Kit som gjorde det mulig å overføre bilder til iPad, men ikke iPhone. Har du et kamera som støtter USB3 finnes det også en adapter som støtter denne hastigheten. Det er verdt å merke seg at du må ha den største iPad Pro for å dra nytte av den nye adapteren.

I tillegg til adapteren trenger du USB-ledningen som fulgte med kameraet, eventuelt en erstatningsledning. Jeg bruker en liten 10cm lang kabel slik at jeg slipper å ha med så lange kabler på tur. Det blir bare rot uansett.

For overføring av bilder, kobler jeg kameraet til USB-ledningen, USB-ledningen til adapteren og adapteren til iPhone. Når jeg skrur på kameraet så åpner Bilder-programmet seg og jeg kan importere bildene fra kameraet til telefonens bildearkiv.

Bonusen er at bildearkivet er koblet opp mot iCloud og dermed vil de siste 1000 bildene alltid ligge tilgjengelig der. Har jeg en datamaskin stående på hjemme, vil de siste 1000 bildene bli lastet ned der. Eventuelt om du lagrer alle bildene dine i iCloud, så kommer alt direkte inn dit.

For meg er det noen gram ekstra å ha med seg. Jeg får en sikkerhetskopi på telefonen min og i tillegg får jeg lastet bildene hjem med en gang jeg kommer meg inn i en trådløssone. Man kan kopiere bilder over 3G/4G også, men det blir fort dyrt da speilrefleksbildene er på 20-30mb stykke.

Android

Hvis du benytter iOS så er det begrenset til hva Apple produserer og tillater. På Android er valgmulighetene mye større. Derfor er det ikke så lett å skrive om løsningene. Jeg har såvidt prøvd og fått bekreftet at det fungerer, men jeg kan dessverre ikke hjelpe dere med løsningen. Det viktigste du trenger er en Andoridenhet som støtter USB-on-the-go. Man kan for eksempel ta en titt på Prisjakt.no og søke opp telefoner som støtter dette. USB-on-the-go er en mulighet for å koble USB-enheter til telefonen. Avhengig av modell kan den støtte blant annet tastatur og mus. Kamera er også en slik type enhet. Du trenger derfor en USB-on-the-go-adapter som passer til telefonen din.

Så kobler du telefonen til adapteren, adapteren til kameraets USB-ledning og USB-ledningen til kameraet. Jeg fikk opp kameraet mitt som en ekstern lagringsenhet og kunne kopiere bilder inn via filbehandleren. Jeg fikk derimot ikke til å se bildene og kopieringsfunksjonen var relativt  tungvint. Mens jeg testet, kom jeg over to Applikasjoner. Siden jeg har Canon, testet jeg bare CR2-Thumbnailer, men det finnes også en variant for Nikon. Denne fungere til å få hentet opp bildene.

Jeg gjorde ikke noe forsøk på å få sendt dette opp i skyen, men det bør være mulig.

 

Oppsummering

Kameraet og telefonen er som regel alltid med på tur uansett. To ledninger tar ikke spesielt mye plass og koster ikke spesielt mye. Jeg synes iOS-løsningen er mer strømlinjeformet, men du får den samme funksjonen med litt innsats på Android også. Selve adapteren du trenger koster 3-400kr og gjør at du kan få bildene på minst to plasser (Kamera, telefon og eventuelt sky). Det er verdt å merke seg at en telefon med 16Gb lagring fort blir full av bilder. På Android-siden har de fleste telefoner minnekort, men på iOSmå man ha det internt.